top of page
Wheat Field

(ONLINE) CHRISTFULNESS

Ontwikkel een genadevolle houding. Word je bewust van gewoontepatronen & ontwikkel nieuwe keuzes. Leer leven met aandacht. Kom op adem & tot rust bij God.

Christfulness is een Bijbels verantwoorde variant op mindfulness. Er zijn meerdere varianten. Zelf bied ik deze training aan als gecertificeerd trainer christfulness. 
Je mag hierbij vertrouwen op mijn gevoeligheid, theologische opleiding en relatie met God.

Waarom wil je deze training volgen?

• 6 boeiende, leerzame & ervaringsgerichte sessies.

• online: geen reistijd & te volgen op de plek van jouw persoonlijke voorkeur.

• bewustwording van je gewoontepatronen / automatische piloot.

• ontwikkelen van een milde, genadevolle houding.

• keuzevariant: 1 op 1 coaching of groepstraining.

• Bijbelse start met lectio divina & gebed.

• trainen van o.a aandachtsoefeningen & ademhalingsoefeningen.

• keuzes & aanleggen van nieuwe hersenpaden.

• aandacht voor ziel, Geest en lichaam; op elkaar afgestemd dankzij training & oefeningen.

Training online:

Christfulness individueel: €450,-

Christfulness in (kleine) groep: €350,-

Hiervoor ontvang je:

• het werkboek (digitaal e-book)

• oefeningen voor zelfstudie (÷/= 1 uur per dag; in 1 x of verspreid in delen over je dag).

• 6 (online) bijeenkomsten onder begeleiding van Joline Zuidema.

• praktische tips & tools om op een christelijke, verantwoorde manier jezelf te trainen in genadevol & aandachtig leven, uit de automatische piloot; bewust & opmerkzaam leven.

• Christelijke mindset: Bijbels verantwoorde training rondom aandacht voor je lichaam, ademhaling, gewoontepatronen, mindfulness & meditatie.


Scholingsbudget & korting:

• Ben je student? Dan ontvang je korting!

• Introduceer je iemand die deelnemer wordt? Dan ontvang jij als dank €50,- korting! Plus: je hebt direct een buddy tijdens je trainingsperiode.

• Tip! Overleg met je werkgever om voor deze training je ontwikkel- of scholingsbudget in te zetten.

• Zzp-er? Investeer via deze training in jouw persoonlijke ontwikkeling; toepasbaar in zowel werk als privé.


Heb je nog meer vragen? Snap ik! Daarom geef ik je hieronder graag nog meer inhoudelijke informatie:Bijbels verantwoord
De opzet binnen christfulness is om onderzoek te doen naar wat er aan lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten en gewoonten zij. Deze Bijbelse variant is getoetst door 20 christenhulpverleners.

Alle oefeningen en teksten zijn aangepast en gericht op onze God en Zijn Geest.
Dit is de voorwaarde en het uitgangspunt. 

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat alle oefeningen zijn omgezet naar Bijbels verantwoorde oefeningen. Binnen mindfulness wordt meditatie veelvuldig gebruikt voor het 'in jezelf keren'. Binnen christfulness niet; hier wordt meditatie altijd gekoppeld aan God. Oefeningen die ik met je doorneem (bv. aandacht, ademhaling, lichaamsverkenning) koppel ik altijd aan onze relatie met God. Het is voor mij een bewuste keuze om christfulness uitsluitend aan te bieden aan christenen, zodat gewaarborgd wordt dat christfulness een zuiver christelijke training blijft.

Ik nodig je uit om via christfulness te ontdekken dat je niet alleen in contact komt met jezelf, maar juist daarnaast ook op een bijzondere manier met God. Je gaat ervaren hoe het is om met aandacht en een genadevolle houding in het hier en nu aanwezig te zijn met een open houding voor God en Zijn Hand in jouw leven. Voor wie?
De training christfulness kan worden gevolgd in (klein) groepsverband maar ook individueel. Christfulness is een training en geen psychologische behandeling; zit je een in een (beginnende) burn-out of depressie, dan wordt deelname afgeraden.

De training beslaat een duur van 6 bijeenkomsten van 1,5 uur. Het vraagt van de cursist om een dagelijkse investering van een uur (aan een stuk of opgedeeld) per dag gedurende de gehele training. Dit kan thuis aan de hand van oefeningen die je meekrijgt. De oefeningen kun je doen aan de hand van de cursusmap en oefeningen die je van mij ontvangt bij de eerste bijeenkomst, om thuis te beluisteren.

  • Iedere bijeenkomst oefenen we met minstens één christelijke meditatie of oefening, die je daarna ook thuis in praktijk kunt brengen.

  • Via het gebed, de Bijbeltekst, oefeningen en de christelijke meditatie stellen wij ons open voor Gods Geest en leer je luisteren naar wat Hij jou zeggen wil.

  • Daarnaast krijg je meer inzicht in jouw vaste leefpatronen: je ontwikkelt via de oefeningen bewustwording van deze patronen en je leert dat je daarin (nieuwe) keuzes kunt maken voor je dagelijks leven.

We richten ons op God, Jezus en de Heilige Geest en vragen om Zijn hulp in het toetsen en het opmerkzaam maken van ons lichaam, onze zintuigen, onze gedachten en gevoelens, onze relaties en omgeving en de Bijbel.


Wees welkom om te leren hoe stressgevoelens, aangeleerde leefpatronen, gedachten die voor jou niet helpend zijn of het gevoel dat jouw omgeving jou geeft, op te merken, met een genadevolle houding. Leer hoe jij je weer kunt opladen, vanuit Gods Genade. Leer leven met aandacht.

Interesse? Neem contact op! Ik nodig je uit om onder mijn begeleiding te ontdekken wat christfulness voor jouw leven en jouw relatie met God kan betekenen.

Nieuwe startdatum: ..-..-..
Of neem zelf contact op: info@jolinezuidemacom

bottom of page